Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 9, 2009

Chronology FM Isyraf

Hari ni I nak cite tentang susu2 yang pernah ditry oleh Isyraf. Disebabkan milk production yang kurang memberangsangkan I terpaksa gak bagi Isyraf minum FM. Akan tetapi I still lagi BF Isyraf sampai ke hari ni tapi setakat yang ada je. Yang selebihnya terpaksa ditop up menggunakan FM.

Nak dijadikan cerita Isyraf ni sangatlah susah nak serasi nak FM. I tahu yang Isyraf tak sesuai ngan FM tu sebab Isyraf susah nak poo poo. Rekod setakat ni, Isyraf pernah tak poo poo sampai 6 hari. Selalunya 3 or 4 days baru Isyraf poo poo. So far dah 7 jenis FM yang I bagi kat Isyraf. Syukur alhamdulillah akhirnya dapat gak jumpa FM yang serasi ngan Isyraf.

First FM yang I bagi kat Isyraf ialah Frisolac Gold. Mula2 okay je Isyraf minum susu ni, tapi lama2 jadi tak okay.




Then I try S26 Gold lak. Lagi tak okay. Bukan setakat jarang poo poo tapi Isyraf cam sembelit. Masa ni I terus bawak pegi jumpa doctor, tapi doctor kata bukan sebab susu. Walaupun doctor cakap bukan sebab susu and it's normal I tetap gak risau. So after discuss ngan Hubby kitaorang pun decide untuk tukar susu sekali lagi.



Lepas tu I try lak Enfalac A+. Pun tak okay gak. Still jarang poo poo and ditambah ngan masalah Isyraf susah nak tido bila minum susu ni. Isyraf cam kepanasan bila minum Enfalac A+.




Then ada lak orang suggest try guna FM yang murah sikit. Diaorang kata memang ada certain baby yang tak sesuai ngan FM yang mahal. I bukan la kaya sangat nak bagi FM mahal2 kat Isyraf, tapi I nak yang terbaik untuk Isyraf. Biar I tak makan pun takpe asalkan Isyraf dapat yang terbaik. So I pun try la susu Lactogen.




Mula2 okay la gak guna susu Lactogen. So I pun beli la 2 tin besar. Satu kat umah and satu lagi letak kat umah babysitter. Tetiba 6 hari Isyraf langsung tak poo poo. Masa ni I memang sangat2 la risau. So I bawak Isyraf pegi jumpa paed kat P*****i. Boleh tak paed tu kata kat I "Biasa la tu budak2. Kadang2 ada yang sampai seminggu tak berak". Hangin je I rasa masa paed tu cakap camtu, dah la tu lepas tu caj I sampai RM65 hanya untuk advice bodoh dia tu.

Disebabkan I tak puas hati ngan paed P*****i, I pun pegi bawak Isyraf pegi Damai Service Hospital. Tapi masa I datang tu dah malam and paed kat Damai dah balik. So I jumpa doctor biasa je dulu. Doctor tu pun suggest kat I guna susu Mamex Gold sebab susu ni ada Oligosaccharide yang boleh lembutkan najis and kerapkan poo poo.




I ada gak tanya kat doctor tu samada perlu ke I try soy-based FM, tapi doctor tu kata Isyraf tak allergic ngan susu lembu so soy-based FM adalah last resort. Means that kalau semua susu lembu dah cuba and masih tak sesuai then baru la try susu soya lak. Malangnya susu Mamex Gold ni masih tak menyelesaikan masalah Isyraf yang susah poo poo.

So I bawak la Isyraf pegi jumpa paed lak kat Damai. Oh ye terlupa lak nak cite selain dari susah nak poo poo, Isyraf gak selalu colic. Tapi walaupun perut dia kembung, dia takde lak merengek2 or nangis tak berhenti. I lak yang kesian tengok Isyraf sebab perut dia besar bulat semacam je. Kadang2 I tengok cam nak meletup pun ada perut Isyraf. Nauzubillah. So paed tu kata maybe Isyraf ada masalah lactose intolerance tu sebabnya Isyraf asyik colic je. And sekali lagi I terpaksa mencuba susu baru untuk Isyraf which is Novalac AC. Susu ni memang khas untuk budak2 yang colic.


Ni bukan gambar packaging kat Malaysia


Bila guna susu ni, Isyraf dah takde la selalu sangat colic tapi masih lagi 3 hari sekali baru poo poo. I still rasa tak puas hati so I bawak balik Isyraf jumpa paed tu. So paed suruh try susu Novalac IT lak. Susu ni memang khas untuk baby yang ada masalah constipation.



Alhamdulillah akhirnya dapat gak jumpa susu yang sesuai ngan Isyraf. Start minum susu ni boleh dikatakan everyday Isyraf poo poo. Sometime sampai dua kali sehari. Paling lama pun Isyraf tak poo poo adalah dalam 2 hari. Cuma satu je la kekurangan susu ni, susu ni takde DHA, AA etc.

p/s : gambar semuanya adalah hasil googlelan

8 comments:

Cikpid said...

Afieq dulu pon minum novalac..tp novalac AR sbb asyik muntah jek..yg masaknye pakai novalac ni, susu susah nk jumpa..hanya ade kat farmasi aje..

~ SueHarriz ~ said...

very informative la entry u..novalac ni bgus ehh..? byk tul susu yg x seswai dgn usyraf eh. sian isyraf...xpe la at least dh jmpe yg serasi kan...novalac ni mahal x..? braparm..? ape kelebihan susu ni compared to others..?

Mrs. Amie said...

Babe, sampai 7 susu.. sian isyraf.. at last dpt jugak susu yg terbaik.. i pulak masa mula2 Qaira minum Isomil. Pastu dia tak poo poo selama 3 hari.. membuatkan i pulak yg terasa kesembelitannya.. hahaha.. risau gak masa tue.. tapi betullah ckp doctor.. baby yg tak poo poo nie normal sebenarnya.. takde apa yg nak dirisaukan.. tapi as a mom, kita tetap risau.. haha, it's nature.. after i tukar isomil sbb dia tak poo poo, now i pakai Frisolac gold tue.. i suka Frisolac tue sbb dia tak manis, texture dia sgt halus and so far Qaira ok with that milk.. alhamdulillah..

ielya said...

pid:

betul tu. susah sungguh nak carik susu ni. aku sekarang ni beli kat guardian je and selalunya beli sekali banyak. selalunya aku la yang menghabiskan stok susu yang ada kat rak tu ;D

sue:
xtau la nak kata novalac ni bagus ke tak sbb novalav ni takde DHA, tapi ni je susu yang sesuai ngan Isyraf.

novalac ni takde la mahal sgt dalam RM52 utk tin besar (900 gram kot). tapi yang susahnya novalac ni ada jual kat farmasi je tu pun tak semua farmasi ada.

kelebihannya lak novalac ni ada beberapa jenis and sesuai utk baby yang ada masalah ngan FM.

ielya said...

amie:
one more thing i suka bout frisolac sbb ada tmpt khas utk letak scoop kat tutup tin tu.

wina said...

ciannya isyraf sampai kena tukar susu 7 kali? but gud thing mcm² jenis susu dia dh rasa ehehe

alhamdulilah isyraf dah ok sekarang

my kira pun ade gak problem ckit..mula² Frisolac Gold cirit birit je

after that Dutch Lady ok sampailah 6 months tetiba cirit birit sehari sampai 10 kali tuk 2 minggu!

now Lactogen..so far ok :-)

ielya said...

wina:
bukan Isyraf je dpt rasa mcm2 susu, i pun merasa gak. :)

ciannya Kira kena cirit birit sampai 2 minggu, mesti u risau sgt2 masa tu kan.

rolynda said...

baby i pun macam Isyraf juga, mula2 lahir i terpaksa bagi susu snow cos susu badan tak banyak and baby kena jaundis, bila minum snow, jaundis baby kurang, apa tak nya asal minum susu je mesti poo-poo, bila jaundis da kurang, i tukar pula Anmum1, mula2 baby ok tapi lama2 baby sembelit, 4 hari baru poo-poo, itupun color hijau pekat,org tua2 ckp tu tanda perut baby masuk angin,baby kena pakai barut,tapi i tak puas hati,i tukar susu dumex dulac,najis baby jadi kuning but baby tak suka minum susu tu, tunggu baby betul2 lapar baru dia minum, kecian pula i nampak, then i tukar susu Frisolac Gold1, baby suka sangat minum susu ni, firstly ok, takde masalah but after 1 month baby selalu batuk kahak + demam, lepas minum susu je mesti batuk berat baby pun terganggu, i bawa jumpa pakar kanak2, doktor tu kata perkara biasa, baby nak belajar tiarap,nak ringankan badannya but my sis in law kata susu tak sesuai,nanti baby dapat asma kalau selalu batuk, so i tukar ke dutch lady step 1, lagi la teruk baru seminggu baby dah cirit birit, asal minum susu je mesti poo-poo air + batuk sampai muntah kahak,baby pun tak suka sangat minum dutch lady ni. Lastly i bagi lactogen, setakat ni baby suka habis 5oz dia minum sekali gus.batuk pun da kurang, harap2 takde la masalah lagi.

setakat ni semua susu i bagi jenis ekonomi, bila semua susu ekonomi tak sesuai baru i tukar jenis susu mahal2, biar i tak makan asal baby sihat.